Nagy értéke van a lelki olvasmányoknak, avagy a keresztény könyveknek. Fontos, hogy ne csak ponyva vagy szépirodalmi regényeket olvassunk. Persze az ilyen könyveknek is megvan a maga szépsége, de hiszem, hogy Isten mások által írt könyveken keresztül is meg tud és akar szólítani minket. Mások tapasztalatai, élettörténetei vigaszt, megoldást, irányt, esetleg támaszt tudnak nyújtani azok számára, akik a kezükbe veszik a megfelelő könyvet. Nagyon érdekes és építő lehet számunkra ezeknek az írásoknak az olvasása, különösen, ha elég nyitottsággal és figyelemmel olvassuk őket. Ne féljünk hát kezünkbe venni ezeket a műveket.

„Ha eredményesen akarjuk közölni szeretetünket, meg kell tanulnunk azt a szeretetnyelvet, melyet a társunk megért.” (Gary Chapman)

Biztos sokan találkoztak már azzal a kifejezéssel, hogy szeretetnyelv. Ha mégsem, biztosan állíthatom, nincs olyan, hogy túl későn.

Gary Chapman amerikai keresztény író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó. Az Egymásra hangolva című könyvében a kommunikáció-pszichológia eredményeire alapozva egy érdekes és fontos felfedezést tesz: az emberek szeretetközlése többféle csatornán keresztül történhet, de mindenki csak azt az adást képes felfogni, amelyre neveltetése közben, közvetlen környezete és személyes hajlamai hatására ráhangolódott.

Ezért gyakran történik, hogy a szeretett személy a szerelmi lángolás alábbhagyása után nem érzi, hogy társa szereti őt. Sok házastársi kapcsolat küzd nehézségekkel emiatt. A megoldás meglepően egyszerű: fel kell ismernünk és meg kell tanulnunk társunk „szeretetnyelvét”.

Az Egymásra hangolva című könyvben Chapman utat mutat az emberhez. Először meg kell ismernünk önmagunkat, aztán jöhetnek a többiek.

A könyvben egymás után bemutatásra kerül az öt szeretetnyelv. Az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés. Elmondja, hogy mi jellemző mindezekre, hogyan ismerhetjük fel őket, és számos remek példát is hoz, melyekkel érthetőbbé és közelibbé teszi ezt a témát az olvasók számára.

Gary Chapman könyve egy nagyon erőteljes eszköz ahhoz, hogy hogyan lehetünk boldogabbak a társunk boldogságán keresztül. Ez a könyv arra ösztönöz, hogy tanuljunk meg jól szeretni. Kézzelfogható, gyakorlatias tanácsokat kínál házasságban, párkapcsolatban élőknek és szülőknek. És mindezt élvezhető stílusban, hitelesen.

A könyvben olvasottak nem csak azok számára hasznosak, akik párkapcsolatban, házasságban élnek és nehézségekkel küzdenek, vagy ápolni szeretnék a kapcsolatukat, hanem olyan embereknek is remek olvasmány, akik még keresik a párjukat és egyszerűen csak jobban meg szeretnék ismerni önmagukat. De mindennapjainkban a családtagjainkkal, barátainkkal, vagy a munkatársainkkal való viszonyunkra is könnyen alkalmazható.

micimackoA jó felépítésű könyv elolvasása után már tudatosan oda tudunk figyelni a körülöttünk élő emberekre, szeretteinkre. Ez kemény munkával jár, de határozottan megéri, hisz a befektetett energia meghozza a gyümölcsét. Hiszem, hogy akivel kimondjuk a boldogító igent, egy életen át együtt leszünk. A jó házasságért meg kell dolgozni. Ehhez ad segíthet ez a könyv.

„Azok a cselekedeteink fejezik ki a legjobban a szeretetünket, melyek nem magától értetődőek számunkra.”

Chapman könyve lényegében arról szól, amit a lelkünk mélyén mindig is tudtunk.

Gyakran elfelejtjük, hogy különböző emberek vagyunk és így az igényeink is mások. Azt gondolhatjuk olvasás közben, hogy azt a végkövetkeztetést kapjuk a végén, hogy az azonos szeretetnyelvet beszélőknek jobb a helyzetük, sikeresen és könnyebben tudják egymást szeretni. De az író meglepetést okoz azzal, hogy arra világít rá, hogy a másik tényleges megismerése, az adott személyre való ráhangolódás nélkül minden próbálkozás kudarcra van ítélve.

Úgy gondolom, hogy ez egy olyan könyv, amit mindenkinek el kellene olvasnia. A könyv nem csak hívőknek ajánlott, bárki nyugodt szívvel a kezébe veheti. És garantáltan érezhető a változás a könyv befejezését követően.

Gergely Kinga

Az 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva hangoskönyv

cdSüveges Gergő élményszerű tolmácsolásában megelevenednek azoknak a pároknak a borús és derűs történetei, akik Chapman doktor tanácsára tanulták meg és kezdték el beszélni egymás szeretetnyelvét. Fültanúi lehetünk mélyreható felismeréseknek, elszánt elhatározásoknak, szeretetteljes kísérletezéseknek és házasságok örömteli kivirágzásának.

 

 

 

 

Kérdések a szeretetnylevekről -Gary Chapman válaszol

Lehetséges, hogy az interneten találom meg az „igazit”?

 Manapság sokan ismerkednek online. Az általam tartott házassági szemináriumokon többször találkoztam olyanokkal, akik az interneten találtak egymásra. A válaszom tehát igen, hiszen számos pozitív példa áll előttünk. Fontos azonban megjegyezni, hogy a különböző társkereső oldalak eltérő minőségű szolgáltatást nyújtanak, ezért igyekezzünk körültekintőek lenni. Egy házasságot nem lehet a virtuális térben létrejött ismeretségre alapozni,

Az 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva díszkiadás

egymasra_hang_disz_sAz Egymásra hangolva díszkiadása remek ajándék pároknak esküvőre, évfordulókra vagy más különleges alkalmakra. Az öt szeretetnyelv koncepciója számtalan kapcsolat megújulásában játszott döntő szerepet. A szeretetnyelvek egyszerű, de mélyreható alapelve arra inspirálja a párokat, hogy felfedezzék az életre szóló szeretet titkát.

Gary Chapman világszerte népszerű könyve, most megújult, bővített kiadásban jelenik meg, kreatív ötlettárral, önfelmérő teszttel.