Amíg szerelmesek vagyunk és rajongunk a másikért, fél szavakból értjük a másikat, megbocsátjuk a hibáit és közös terveket szövögetünk. De miért olyan nehéz mindez később?

A házasságban megteremtett biztonság, harmónia és kiegyensúlyozott életvezetés mellett mintha megfeledkeznénk arról, hogy értékeljük a szenvedélyből átalakult szeretet. Pedig… a szeretetre való igény mindenkiben megvan. És a magunk módján ki is fejezzük azt. Csak éppen olyan módon, amelyet a másik nem ért meg, így érzelmi hiányt szenved.

Gary Chapman Egymásra hangolva – Öt szeretetnyelv a házasságban/ című könyvében arról ír, hogy az emberek csak akkor boldogok, akkor tudnak tökéletes párkapcsolatban élni, ha egyfolytában úgy érzik, hogy párjuk szereti őt.

„A tele szeretet-tank – egymás érzelmi szükségleteinek betöltése – nyugodt és barátságos légkört teremt, mely elősegíti egymás megértését, a különbözőségek kezelését, és a problémák megoldását. Meggyőződésem, hogy a szeretet iránti érzelmi szükséglet betöltése minden másnál fontosabb a házasságban” – írja könyvében a szerző.

Szóval, mindenkiben van egy ilyen szeretet tartály, ami, ha tele van, elégedett, ha viszont csak félig telt vagy üres, kedvetlenné válunk és nehezen tudunk szeretetet adni a párunknak és másoknak. Ezt a tartályt azonban nem töltheti fel akárki, és főleg nem akármivel, csak az a személy, aki „beszéli a szeretetnyelvünket”.

A családterapeuta 20 éves tanácsadói tapasztalata alapján megírt könyvében öt embertípust különböztet meg. A könyv alapjában véve házaspároknak íródott, de a benne olvasottak egy most kibontakozó párkapcsolatban legalább olyan hasznosak lehetnek. Talán neked is. Ha tudod, pároddal melyik típusba tartoztok, és az ahhoz illő szeretetnyelven szóltok egymáshoz, sokkal boldogabb és harmonikusabb lehet a kapcsolatotok.

1. Elismerő szavakra éhező

A dicséret mindenkinek jól esik, de aki ezt a nyelvet beszéli, annak mindenkinél fontosabbak az elismerő szavak. Nem az átlátszó hízelgést várja el, hanem az érdemei elismerését. Fontos, hogy beszélhessen a vágyairól, terveiről. Ha párod ebbe a típusba tartozik, éreztesd vele, hogy hiszel és bízol benne. Kedvességgel, szelíd szavakkal érheted el nála a legtöbbet, a őszinte, szeretetteljes bátorítástól ugyanis szárnyakat kap. Használd sokszor azokat a kifejezéseket, amik számára a megerősítést jelentik.

Amit kerülnöd kell

: ha kudarc éri, ne emlegesd fel neki, inkább segítsd, hogy túllépjen a sikertelenségen. A gúnyolódásra, csipkelődésre, vagy követelőzésre fokozottan érzékeny, még akkor is, ha „nem komolyan” piszkálod.

2. Minőségi időt igénylő

Fontos neki a másik osztatlan figyelme, és közben a szemkontaktus fenntartása. Elvárja, hogyha együtt vagytok, csak vele foglalkozz. Ha párod ilyen, adj visszajelzést, hogy érted, amit tudatni akar, oszd meg vele te is gondolataidat, érzéseidet, mert amíg ezeket nem ismeri, nem érez elég közel magához, és a szeretetigénye is kielégítetlen marad.

Ugyanakkor ügyelj arra, hogy rendszeresen és egyenlő arányban osszátok-hallgassátok meg egymás érzéseit. Tudnod kell, hogy amikor a problémáit elmondja, nem tanácsot, hanem megértést vár, akkor is, ha nem értesz vele egyet. Mindig csak akkor adj neki tanácsot, ha kéri!

Amit kerülnöd kell

: ha nem fordítasz kellő figyelmet az együtt töltött idő minőségére és mennyiségére, elhanyagoltnak érzi magát. Sose szakítsd félbe, ne erőltesd rá a saját nézeteidet, de ismerd meg az övéit!

3. Az ajándékra vágyó

Bármilyen aprósággal meglepheted, neki csak az számít, hogy tőled kapta. Számára nem az érték a fontos, hanem az eszme: a szeretet jelének tekinti, ha kap valamit. Fontos, hogy legyenek spontán programjaitok, különben nem érzi a szeretetedet.

Amit kerülnöd kell

: Súlyos hiba elfelejteni az évfordulókat, pláne a születésnapját, mert ez maradandó nyomot hagyhat a lelkében. De abból is úgy érezheti, hogy már nem fontos neked, ha valami olyasmit kap, amit nem kedvel.

4. A szívességeket elváró

Sokra becsüli, ha főznek, mosnak rá, ha gondoskodnak róla. Viszont könnyen bírálja párját, ha úgy érzi, valamit nem tesz meg érte. Ha ebbe a típusba tartozik a kedvesed, érdemes olyasmivel kedveskedned, amihez jól értesz, vagy kevés benne a hibalehetőség. Nehéz megértenie, hogy a szívességet nem tudja kikényszeríteni, ha azt nem teszed meg magadtól.

Amit kerülnöd kell

: Súlyos hiba megkövetelni a gondoskodást a párodtól. Pláne, ha házimunkáról van szó, hiszen arról úgy véli, konvencionálisan női szerepkör, és konfliktusokhoz vezethet, ha a nő a férfitól várja el a segítséget.

5. Az érintést kedvelő

Számára a szeretet jele a testi kontaktus: az ölelés, a csók, a cirógatás. Épp ezért a többi típushoz képest kiemelten fontos számára a szeretkezés – partnerétől elvárja a szexet, és rosszul érinti, ha ezen a téren visszautasítja.

Ha a barátod ebbe a csoportba tartozik, tudnod kell, hogy vele különösen fontos megbeszélni, milyen testi kontaktusra van éppen szüksége. Ha trauma éri, sokkal jobban megnyugtatja egy simogatás, mintha szavakkal próbálnád vigasztalni. Fontos számára a rendszeres érintés, például az, hogy véletlenül összeérjen a kezetek, amikor valamit odaadsz neki.

Amit kerülnöd kell

: Ez elutasítást, ha éppen meg akar ölelni vagy csókolni. Attól totál kiborul, ha napokig nem tud magáévá tenni az ágyban – a fejfájásra és fáradtságra való hivatkozást felejtsd el! Emellett, ha valamit kellemetlennek vagy irritálónak talál – bármi is legyen az –, hagyj fel vele. Azért mert neked tetszik, vagy kellemes, nem biztos, hogy számára is.

Jól szeretni – (Gary Chapman: Egymásra hangolva)

Nagy értéke van a lelki olvasmányoknak, avagy a keresztény könyveknek. Fontos, hogy ne csak ponyva vagy szépirodalmi regényeket olvassunk. Persze az ilyen könyveknek is megvan a maga szépsége, de hiszem, hogy Isten mások által írt könyveken keresztül is meg tud és akar szólítani minket. Mások tapasztalatai, élettörténetei vigaszt, megoldást, irányt, esetleg támaszt tudnak nyújtani azok számára, akik a kezükbe veszik a megfelelő könyvet. Nagyon érdekes és építő lehet számunkra ezeknek az írásoknak az olvasása, különösen, ha elég nyitottsággal és figyelemmel olvassuk őket. Ne féljünk hát kezünkbe venni ezeket a műveket.

Gary Chapman Magyarországra látogat!

Gary Chapman 2017 márciusában a Harmat Kiadó meghívására Magyarországra látogat.  2017-ben világszerte ünneplik “az öt szeretetnyelv” elmélete megszületésének 25. évfordulóját, így külön öröm, hogy éppen ebben az évben láthatjuk vendégül a fogalom megalkotóját és az elméletre épülő, nagy sikerű könyvsorozat szerzőjét, Gary Chapmant.

Az 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva

egymasra_hang_bor_uj_l„A szeretet nyelve egyetemes. Ám ahányan vagyunk, annyiféle nyelvjárást beszélünk.”  Gary Chapman

Gary Chapman, amerikai pszichológus nevét az általa alkotott „szeretetnyelvek” fogalma tette világhírűvé.  Legismertebb könyve, melynek témája a szeretet kommunikációja a házasságban, több mint tíz millió példányban kelt el világszerte.

Chapman család- és párterapeutaként szerzett több évtizedes tapasztalata alapján arra a felismerésre jutott, hogy a szeretetet ugyanúgy tanuljuk, mint az anyanyelvünket, és a szeretetközlés alapvetően ötféle kommunikációs csatornán keresztül történik. A szeretet kifejezésének ez az öt módja:

  • elismerő szavak,
  • minőségi idő,
  • ajándékozás,
  • szívességek,
  • testi érintés.

Mindannyian azon a nyelven fogadjuk be és fejezzük ki a szeretetet, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Ilyenkor panaszolja a férj, hogy hiába visz virágot a feleségének, csak egy erőltetett mosoly a válasz. „Talán már nem szeret?” – teszi fel magának a kérdést, holott csak arról van szó, hogy szeretetközlése nem ért célba, mert a felesége nem az ajándékok, hanem a minőségi idő nyelvén ért.

Mi tehát a megoldás? Aki nem riad vissza egy kis nyelvtanulástól, könnyen ráhangolódhat társa, családtagjai, barátai szeretetnyelvére.

Lapozzon bele!

 

„A férjemmel együtt kezdtük el olvasni a könyvet, mivel az életünknek egy olyan szakaszába léptünk, ahol már elkél a segítség és nyitottak voltunk és vagyunk is mindenre, ami segíthet Nekünk az egymás felé vezető úton. A könyv tükröt állított elénk, amely szembesített bennünket a hibáinkkal, és felhívta a figyelmünket arra, hogy milyen pici dolgokon múlhat a boldogság, és az, hogy az életünk kiegyensúlyozott legyen.”
/Részlet a szilvamagolvas.blogspot.hu-ról/