Talán már pontosan tudja, melyik az ön elsődleges szeretetnyelve, de lehet, hogy sejtelme sincs róla. Az öt szeretetnyelv-teszt kitöltésével felmérheti, melyek azok a kifejezésmódok, amelyeket előnyben részesít az érzelmi kommunikáció terén. A teszt elvégzése után nem lesz kétsége afelől, hogy az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek vagy a testi érintés a szeretet legkifejezőbb nyelve az ön számára. Az alábbiakban két teszt áll a párok rendelkezésére, hogy külön-külön kitöltve megvitathassák észrevételeiket egymással.
Mindkét részben harminc kijelentéspár található. Válasszák ki mindegyik párból azt, amelyik jobban illik önökre, majd karikázzák be a megfelelő betűjelet. Előfordulhat, hogy néhány esetben egyik kijelentést sem érzik találónak a saját helyzetükre nézve, vagy épp ellenkezőleg, legszívesebben mindkét kijelentést bejelölnék, de akkor is egyet válasszanak, hogy a teszt eredménye a lehető legpontosabb legyen.
Szánjanak 10-15 percet a teszt kitöltésére, lehetőleg olyankor, amikor zavartalanul el tudnak mélyedni benne. Amikor a végére értek, számolják össze, melyik betűt hányszor karikázták be. Írják be az eredményeket a teszt végén található összesítőbe, majd olvassák el az értékelést.